Trasee Turistice

TRASEE TURISTICE CU PLECARE DIN BABADAG

1. BABADAG – ENISALA – JURILOVCA – GURA PORTIȚEI.
Din Babadag se merge pe DJ 223A (asfalt excelent) până la Enisala unde se vizitează Muzeul Gospodăriei Tradiționale Dobrogene și cetatea Heracleea. Pe același drum se merge spre Sălcioara – Jurilovca. La Jurilovca se vizitează Capul Doloşman (obiectiv: cetatea Argamum, singura faleză stâncoasă din zona litorală a României), apoi cu vaporașul sau cu șalupe închiriate se traversează Lacul Razelm spre Gura Portiței aflată pe o îngustă fâșie de pământ care delimitează lacul de Marea Neagră. Aici sunt posibilități de campare sau de închiriere cabane sau bungalow-uri plus de servire a mesei. O aprovizionare mai bună din Jurilovca vă asigură un sejur excelent pe plaja pustie.

Lungime traseu – 35 km pe șosele și căi de acces foarte bune plus cam o oră pe apă la traversarea lacului Razelm.

2. BABADAG – NICULIȚEL – MĂNĂSTIREA CELIC DERE – MĂNĂSTIREA SAON – MĂNĂSTIREA COCOȘ – TULCEA

Cunoscut ca și ,,Triunghiul Mănăstirilor din Nordul Dobrogei”.
Istoria Mănăstirii Celic – Dere este deja cunoscută, iar cele două icoane făcătoare de minuni (a Maicii Domnului Nerosaiskaia şi Icoana făcătoare de minuni a Domnului Iisus Hristos) au fost pomenite atât în scriptele vremii cât şi pe site-urile de pe Internet (vezi www.crestinortodox.ro).
La Celic Dere vieţuiesc acum 60 de maici, cele mai multe din Dobrogea şi Moldova, dar şi din Ardeal. Fiecare în parte are anumite atribuţii, fie că se ocupă cu bucătăria, ţine conturile financiare ale mănăstirii, se îngrijesc de animale, îi întâmpină pe turiştii care vizitează această locaţie monahală sau… conduc maşina. Maicile îşi cunosc foarte bine treburile, şi în cazul în care nu au o ascultare fixă, ajută acolo unde este nevoie de ele.
Mănăstirea este situată la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea şi 12 kilometri vest de localitatea Cataloi aflată pe şoseaua Tulcea-Constanţa, în comuna Frecăţei.
În anul 2002, pentru mai buna desfăşurare a vieţii monahale, în cadrul mănăstirii, vieţuirea de sine a fost înlocuită cu rânduiala vieţii de obşte. Tot atunci monaha Casiana Mareş a fost numită stareţa mănăstirii. Lăcaşul monahal posedă o bogată colecţie de artă veche bisericească.

Mănăstirea Saon, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”
Mănăstirea Saon a luat fiinţă în anul 1846, prin venirea unor călugări dela Celic Dere. La 1 septembrie 1909, episcopul Nifon a pus temelia bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. În urma Decretului 410/1959, mănăstirea a fost desfiinţată, fiind reînfiinţată în 1972 ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos. În1990 a redevenit mănăstire de sine stătătoare. Biserica veche, paraclisul şi clopotniţa se păstrează până astăzi, fiind renovate în mai multe rânduri.
Biserica este un edificiu în formă de cruce, construit din piatră şi cărămidă, cu trei turle mari, cea de pe naos fiind deschisă, luminată de şase ferestre înalte. Celelalte două turle sunt aşezate pe pridvorul închis, în dreapta şi în stânga acestuia. Construcţia are şi un pridvor deschis, susţinut de două coloane mari, din zid de cărămidă, aşezate în faţă. Pridvorul este pictat în interior, precum şi pe peretele exterior, dinspre apus.
În biserica veche, de formă dreptunghiulară, foarte spaţioasă, cu sfântul altar luminat de două ferestre mari, construite la răsărit, în dreapta şi în stânga peretelui, şi de o alta, situată pe partea opusă.

Mănăstirea Cocoş, înfiinţată de călugării de la Neamţ
Cel de-al treilea lăcaş de cult înscris în Triunghiul Mănăstirilor este Mănăstirea Cocoş, care se află la şase kilometri distanţă de comuna Niculiţel şi la aproximativ 35 de kilometri vest de oraşul Tulcea. Mănăstirea este condusă de o obşte de călugări, având drept hramuri Pogorârea Sfântului Duh (biserica mare) şi Sfântul Ierarh Nicolae (paraclisul).
În 17 ianuarie 1973 sunt aduse în mănăstire şi aşezate la loc de cinste în biserică, moaştele sfinţilor martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip, ca o mărturie incontestabilă a credinţei strămoşesti.

Alte 11 mănăstiri mai puţin cunoscute
Tot în județul Tulcea funcționează și alte 11 mănăstiri, în afară de cele trei înscrise în Triunghiul Mănăstirilor. Acestea sunt: Schitul C.A. Rosetti din Delta Dunării, Mănăstirea Dinogeţia înființată în 2004 în vecinătatea comunei Jijila și care are hramul „Izvorul Tămăduirii” sau Mănăstirea Halmyris, situată lângă comuna Murighiol.
Mănăstirea Halmyris a fost întemeiată în 2002 spre cinstirea Sfântului Epictet Preotul şi Astion Monahul, martirizaţi în anul 290, ale căror sfinte moaşte au fost descoperite pe 15 august 2001. Cu un an înainte, aceeaşi echipă descoperise bazilica episcopală a cetăţii.
Alte mănăstiri din Dobrogea de Nord sunt: Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” Măcin, Mănăstirea Letea din Delta Dunării, Mănăstirea Sâmbăta Nouă, Mănăstirea „Sfântul Nicolae” Măcin, Schitul Topolog, Mănăstirea Valea Teilor, Mănăstirea Codru şi Mănăstirea Visterna, lângă Enisala.

MONUMENTUL PALEOCRESTIN DE LA NICULITEL

Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
Complexul este alcatuit dintr-o bazilica paleocrestina, ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru martiri – Zotlkos, Attalos, Camasls si Phlllppos – au fost identificati intr-un sicriu colectiv, aflat in partea superioara a criptei.
Basilica si cripta-martirium au fost construite dupa anul 370 e.n. in timpul Imparatului Valens, pe locul unui vechi mormant din sec. III e.n.
Vestigiile arheologice atesta existenta unei asezari romano-bizantine a carei vechime se incadreaza tot in sec. IV e.n.
Edificiul face parte din categoria basilicilor cu trei nave si nartex, prezentand la fatada un spatiu deschis – atrium – element rar intilnit in zona balcano-pontica.
Este cel mai vechi edificiu de cult crestin cu «nartex» cunoscut pana in prezent.
Lungime traseu – 92 de km în funcție de traseul ales. Posibilități de cazare la mănăstiri sau la pensiuni turistice, inclusiv în Municipiul Tulcea.

3. BABADAG – ENISALA – SARICHIOI – AGIGHIOL – MURIGHIOL – DELTA DUNĂRII

Se pleacă spre Enisala pe DJ 223A apoi pe DJ 222 până la Agighiol, se intră pe DJ 222 C până la Murighiol. Pensiuni turistice în Enisala, Sarichioi, Murighiol. Din Murighiol posibilități de excursii de o zi sau mai multe în Delta Dunării pe diferite trasee sau la Sfântul Gheorghe. Drumuri excelente. Servicii pentru toate ,,buzunarele”. Lungime traseu auto – 39 Km.Drumul de intoarcere spre Babadag se poate face prin Tulcea, unde se pot vizita Muzeul ,,Deltei Dunării”, Muzeul de artă, Muzeul de artă populară, Colnicul Horea, Muzeul Satului Pescăresc.

4.CETATEA MEDIEVALA HERACLEEA

Cetatea Enisala este singura cetate medievală din Dobrogea. Aceasta a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea, de către puterile comerciale bizantine, apoi de cele genoveze, și a avut rol militar. În secolul al XIV-lea cetatea a fost inclusă în sistemul de apărare a Țării Românești, apoi a fost transformată în garnizoană a Imperiului Otoman. De-a lungul timpului, o parte din cetate a fost reconstruită, în prezent din aceasta rezistând doar câteva ziduri și un turn. Cetatea este cunoscută și sub denumirile Heraclia sau Heracleea. Cetatea se afla la o distanta de 10 km fata de Babadag. Dupa vizitare, se poate servi masa la unul din restaurantele cu specific pescaresc si lipovenesc din zona.