Despre Babadag

OBIECTIVE DE VIZITAT ÎN BABADAG

1. GEAMIA GAZI ALI PAȘA

Geamia Ali-Gazi Pașa sau Moscheea Babadag este un monument istoric și de arhitectură religioasă situat în centrul orașului Babadag, datând din secolul al XVII-lea. Geamia a fost ridicată în anul 1609 sau 1610. Clădirea, situată pe str. Geamiei nr. 2, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Tulcea cu Codul LMI TL-II-m-A-06000.
Până să intre în componența principatelor române (după războiul de independență din 1877-1878), Dobrogea a fost parte componentă a Imperiului Otoman timp de aproape 500 de ani. Pentru a putea urmări și coordona mai bine trupele militare în confruntările cu Imperiul Rus, reședința pașei dobrogene (generalul armatei) a fost mutată la Babadag (de la Silistra). Așa se face că la Babadag, Gazî Ali Pașa a ordonat ridicarea unei frumoase moschei, Geamia Gazî Ali Pașa

Geamia a fost construită prin anii 1610. Însă nu se știe dacă este vorba de anul în care a început construirea ei sau anul în care a fost finalizată. Așa cum îi spune și numele, a fost ridicată de generalul Ali Gaza-Pașa.[3] Geamia a trecut printr-un incendiu în timpul Războiului ruso-turc.

2. MORMÂNTUL LUI SARÎ SALUTK BABA DEDE

Mormântul lui SARI SALTUK DEDE (Baba) este una dintre cele mai vechi construcţii aparţinând arhitecturii islamice din regiune.
Despre sosirea lui în Dobrogea există mai multe variante.Însă dupa marele istoric Köprül,Sarı Saltuk împreună cu 700 de ostaşi din Horasan,au fost trimişi în Anatolia de către Ahmet Yesevi pentru a-l ajuta pe Hacı Bektaş,iar acesta îl trimite în Dobrogea pentru răspândirea religiei islamice.Prezenţa turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262 când exista o colonie de circa 10.000-12.000 de turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678 reşedinţa Paşei s-a mutat de la Silistra la Babadag.

Restaurarea mormântului se datorează bunăvoinţei finanţatorilor: Ministerul Culturii şi Cultelor – Oficiul Naţional pentru Monumente Istorice – Bucureşti, Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi S.C.Majore International S.R.L. ( dl. Ertan Demirhan ). Proiectul a fost realizat de către Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional Bucureşti.
Inaugurarea a avut loc cu ocazia vizitei premierului turc, Recep Tayyip Erdoğan în data de 26 septembrie 2007.

3. VÂRFUL ȘI MORMÂNTUL LUI KOYUM BABA

Una dintre legende spune că bătrânul Koyun Baba a salvat Babadagul de la dezastru. Păstorul a stăvilit apele ameninţătoare care coborau de pe munte către sat, folosind lâna oilor pe care le avea. Multe sunt poveştile despre omul care se pare că a trăit la Babadag acum opt secole.
Deşi este interzis, musulmanii continuă să-şi agaţe haine rupte în timpul urcuşului pe dealul care duce la mormântul lui Koyun Baba. Ei spun că acesta este un semn de preţuire şi de respect faţă de salvatorul Babadagului de odinioară. Mormântul, deşi simplu şi ştirbit pe ici, pe colo de vreme, dă senzaţii stranii, de nelinişte şi totodată împăcare. Adevărata legendă sălăşluieşte în mintea oamenilor şi ei o fac să existe în timp. Atât de mult, încât orice localnic din Babadag vine aici să-şi pună o dorinţă.

„Mormântul s-ar putea să existe din secplul XIII-XIV, pentru că în secolele astea au venit primii mercenari turci, în frunte cu Sar Saltuk care are mormântul în Babadag. Se spune că ciobanul respectiv era din primele generaţii de turci care s-au mutat în Dobrogea”, a precizat un localnic din Bagdad, Iusif Rusen.
Se mai spune că atunci când a fost găsit mort de către localnici, bătrânul păstor arăta ca în viaţă. Poate tocmai de aceea, legenda continuă.

4. CRAMA VERDE BABADAG

Centru de vinificație a culturilor de viță de vie din zona Babadag. Degustări și comercializare de vinuri locale.