Traseu turistic – Pe urme de istorie

Traseu turistic – Pe urme de istorie

Durata traseului: o zi
Perioada: tot timpul anului
Transportul: mașină personală, microbuz, autocar.
Itinerariu: Geoagiu Băi- Geoagiu- Orăștie- Sarmisegetuza Regia.

Ghid turistic: Șimonați Claudiu Nicolae.
Plecare: CNIPT Geoagiu Băi.
Distanță: 70 km

Geoagiu-Băi:  este un sat ce aparține orașului Geoagiu din județul Hunedoara, Transilvania, România.
Din punct de vedere administrativ, stațiunea balneo-climaterică Geoagiu-Băi este componentă a orașului Geoagiu, fiind situată la 6 km. de orașul reședință.
Factorii naturali de cură constau în ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale și termale (29 – 32 grade C); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ.
Indicații terapeutice: Afecțiuni ale aparatului locomotor (reumatism, nevralgii); afecțiuni ginecologice, boli de nuriție și metabolice; afecțiuni dermatologice hepatită, colicistită cronică.
Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze.

Obiective de interes turistic:
Drumul roman. Acest drum datează din sec. al II-lea și făcea legătura între Castrul Roman de la Cigmău și Termele Romane Germisara. Astăzi mai este vizibil o porțiune de 165 m.

Termele Romane „Germisara”. În anul 1986 au început cercetările sistematice arheologice în perimetrul sitului Complexului termal antic din centrul stațiunii Geoagiu-Băi, aceste cercetări au identificat un complex termal unicat în lume prin modul de organizare și amenajare al bazinelor, precum și al inventarului mobil descoperit aici. În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană.

Cascada Clocota: Cascada este situată pe râul Clocota, la intrarea în stațiunea Geoagiu Băi și înregistrează o diferență de nivel de aproape 20 m pe firul apei, acest lucru se datorează existenței unei rupturi abrupte  a terenului.

Geoagiu: (în maghiară Algyógy, în germană Gergesdorf) este un oraș în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitatea componentă Geoagiu (reședința), și din satele Aurel Vlaicu, Băcâia, Bozeș, Cigmău, Gelmar, Geoagiu-Băi, Homorod, Mermezeu-Văleni, Renghet și Văleni.
Obiective de interes turistic:

„Biserica rotonda” de la Geoagiu este cea mai veche biserică de piatră din România, ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme.

Biserica Reformată:
Construita după secolul al XVII-lea , Biserica Reformata are o lungime de 20 m, o lățime de 10m  si  un turn cu înălțimea de 20m ce prezinta o ciudățenie: nu se poate intra in turn, nu are ușă , nu are geamuri, nu are lucarna.

Posibilități de cazare în zonă:

– Hotel Germisara – https://hotelgermisara.ro/hotel-ro/
– Hotel Aida- http://www.hotelaida.ro/
– Hotel Vacanța – http://hotel-vacanta.ro/
– Vila Mihu – http://www.vilamihu.ro/
– Hotel Diana* – http://www.hotel-diana.ro/
– Hotel Termal*- http://www.hoteltermal.ro/

* Doar în perioada sezonului estival.

Orăștie: mai demult Oroșteiu (în germană Broos, în maghiară Szászváros, în traducere „Orașul sașilor”, în latină Saxopolis) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România.

Obiective de atracție turistică:

Cetatea Orăștie este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Orăștie.
Cuprinde un spațiu restrâns, încât poate fi considerată mai degrabă o biserică fortificată decât o incintă orășenească.

Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”:
Este una dintre cele mai frumoase biserici din țară, ea reprezentând un punct turistic de primă atracție. Piatra fundamentală a fost pusă în anul 1936.

– Pensiunea Jorja- http://pensiunejorja.ro/
– Hotel Dacor- http://hoteldacor.ro/

Sarmizegetusa Regia: (cea regească) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.

Posibilități de cazare în zonă:

– Pensiunea Cotiso – http://www.pensiuneacotiso.ro/
– Pensiunea Popasul Dacilor- http://www.popasuldacilor.ro/
– Pensiunea Daniela- http://www.pensiunea-daniela.ro/
– Pensiunea Zamolxe- http://www.zamolxe-sarmisegetusa.ro/
– Pensiunea Moara lu Antone- http://www.moaraluantone.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *