Traseu turistic – Relaxare în natură

Traseu turistic – Relaxare în natură

Durata traseului: o zi
Perioada: primăvara, vara, toamna
Transportul: mașină personală, microbuz, autocar.
Itinerariu: Geoagiu Băi- Cheile Madei- Cheile Glodului – Panteonul Moților de la Țebea- spre Oradea- Madaras.

Ghid turistic: Șimonați Claudiu Nicolae.
Plecare: CNIPT Geoagiu Băi.
Distanță: 70 km

Geoagiu-Băi:  este un sat ce aparține orașului Geoagiu din județul Hunedoara, Transilvania, România.
Din punct de vedere administrativ, stațiunea balneo-climaterică Geoagiu-Băi este componentă a orașului Geoagiu, fiind situată la 6 km. de orașul reședință.
Factorii naturali de cură constau în ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale și termale (29 – 32 grade C); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ.
Indicații terapeutice: Afecțiuni ale aparatului locomotor (reumatism, nevralgii); afecțiuni ginecologice, boli de nuriție și metabolice; afecțiuni dermatologice hepatită, colicistită cronică.
Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze.

Obiective de interes turistic:

Drumul roman. Acest drum datează din sec. al II-lea și făcea legătura între Castrul Roman de la Cigmău și Termele Romane Germisara. Astăzi mai este vizibil o porțiune de 165 m.

Termele Romane „Germisara”. În anul 1986 au început cercetările sistematice arheologice în perimetrul sitului Complexului termal antic din centrul stațiunii Geoagiu-Băi, aceste cercetări au identificat un complex termal unicat în lume prin modul de organizare și amenajare al bazinelor, precum și al inventarului mobil descoperit aici. În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană.

Cascada Clocota: Cascada este situată pe râul Clocota, la intrarea în stațiunea Geoagiu Băi și înregistrează o diferență de nivel de aproape 20 m pe firul apei, acest lucru se datorează existenței unei rupturi abrupte  a terenului.

Posibilități de cazare în zonă:

– Hotel Germisara – https://hotelgermisara.ro/hotel-ro/
– Hotel Aida- http://www.hotelaida.ro/
– Hotel Vacanța – http://hotel-vacanta.ro/
– Vila Mihu – http://www.vilamihu.ro/
– Hotel Diana* – http://www.hotel-diana.ro/
– Hotel Termal*- http://www.hoteltermal.ro/

* Doar în perioada sezonului estival.

Cheile Madei (Cheile Măzii) se află mai sus de Geoagiu Băi , la poalele Munților Metaliferi, în apropierea satului Mada.
Sunt foarte frumoase, deși puțin explorate și cunoscute. Cheile Măzii sunt formate de râul Balşa, între dealurile Pleșa Mare (712 metri altitudine) și Dosu (684 m).
Pot fi parcurse doar vara și toamna daca râul nu este foarte umflat. Trebuie parcurse cu mare atenție, căci se merge mai mult prin apă și, pe de altă parte, în zonă există vipere cu corn.

Cheile Glodului: Aria naturală se află în sud-estul Munților Metaliferi (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali), în partea central-vestică a județului Alba (la limita teritorială cu județul Hunedoara) și cea nordică a localității Ardeu.

Posibilități de cazare:

– Pensiunea Ana Maria- http://www.pensiuneanamaria.ro/
– Pensiunea Juliana- http://www.pensiuneaiuliana.ro/ro/brad/home_brad.htm

Panteonul Moților de la Țebea:
Sub denumirea de Panteonul Moților este cunoscut monumentul istoric Cimitirul eroilor din Țebea. Situat lângă drumul european E79, în acest complex se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională. În cimitir se află biserica satului, mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza — revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Gorunul lui Horea, precum și alți goruni.

Posibilități de cazare:
– Pensiunea Flori –Vața de Jos: – 0744 603 346
– Pensiunea Ponor- Vața de Jos: – http://www.pensiuneaponor.ro/
– Pensiunea Casa Pera- Vața de Jos- https://www.facebook.com/Pensiunea-Casa-Pera-208991849445769/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *