Comuna Mădăras este situată în sud-estul judeţului Bihor, la o distanţă de 37 km de Municipiul Oradea şi 5 km de Salonta, graniţa cu Ungaria.Teritoriul comunei este prin excelenta de câmpie, străbătut de pârâul Oprei și canalul colector dintre Crișul Repede și Crișul Negru. Câmpia este fragmentată de o serie de forme negative reprezentate prin văi denumite de localnici „corhana”, „văi” sau „velj”. Acest șes reprezintă din punct de vedere geologic, fundul lacului panonic, umplut la începutul cuaternarului cu aluviuni diferite. Toate aceste aluviuni au dat naștere la câmpuri întinse. Câmpurile sunt brăzdate de văi ca „Veljul Mare”, „Veljul Negreștilor” (Ianoșda), Valea Oprea (Homorog), Valea Corhana (Mădăras).
Centrul de Informare turistică este înfiinţat de Primăria Comunei Mădăras din județul Bihor, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Mădăras, având ca obiectiv promovarea destinaţiilor turistice din comuna Mădăras precum şi din comunele învecinate.
Ștrand Termal Mădăras Bihor
Ștrandul Termal Mădăras reprezintă principala atracție turistică a comunei. Proprietatățile curative ale apelor termale întâlnite în zonă atarg anual numerosi turisti atât din țară cât și din străinătate. Ștrandul este dotat cu 3 bazine, unul mare unde temperatuta apei ajunge la 32 grade C ,unul special amenajat pentru copii tot cu o temperatură a apei de 32 grade C și unul unde temperature apei ajunge si până la 38 grade C ,folosit de către persoanele care vor sa practice un turism de sănătate,curativ si de relaxare în același timp.
UDSCR Madaraș Bihor
Tot în Mădăras cei care vor să descopere o parte din tradiția slovacă pot vizita UDSCR Mădăras Bihor,unde este amenajat un mic ”muzeu” cu obiecte și portul popular slovac,felul în care erau amenajate casele în vremurile de demult, icoane.
Udscr MadarasBiserica Ortodoxă ”Nașterea Maicii Domnului”
Homorog
Biserica Ortodoxă ”Nașterea Maicii Domnului”, biserica fiind considerată, datorită picutrii pe care o are ,unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din țară. Biserica este înscrisă in categoria lăcașurilor de cult al patrimonului cultural național.
In apropierea bisericii aflăm Muzeul de icoane. Acesta aluat ființă in 1970-1973 cu ajutorul preotului Nemeș Gheorghe. Aici găsim peste 200 de obiecte, icoane pe lemn,icoane pe sticlă ,cărți vechi, cruci de lemn,prapori, veșminte, ceramică veche, ștergare, mobilier sătesc, ceasuri e perete dar și felurite obiecte de uz casnic. În anu 1973 a luat forma finală și a fost deschisă spre vizitare, fiind inclusă în rândul locurilor de interes cultural și spiritual de pe cuprinsul parohiei Oradea.
Oradea, cateva dintre obiectivele turistice:
Cetatea Oradea are o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradiei are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru municipiul de pe malurile Crișului Repede ci și pentru regiunea de vest a României și, în sens mai larg, pentru spațiul central-est european. Atracții: Palatele, Biserica cu Lună, Pasajul Vulturul Negru, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul memorial Iosif Vulcan, Muzeul memorial Ady Endre, Muzeul memorial Aurel Lazăr Primăria Oradea și Turnul cu Ceas si multe altele.
Băile Felix si Băile 1 Mai
Băile Felix este cea mai mare statiune balneoclimaterica din Romania, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Este printre putinele statiuni din Romania care este la dispozitia turistilor tot anul, indiferent de anotimp. Băile 1 Mai la fel ca Băile Felix sunt recunoscute pentru apele termale si propirietatile lor curative.
Aleșd
Alesd,trecutul istoric este strâns legat de cetatea Piatra Șoimului, situată pe o stâncă impadurita la mică distanță de oraș, mai precis 5km,pe traseul care trece prin localitatea Pestis.
Șinteu:
Obiective turistice: Biserica catolică din Șinteu, Parohia de lângă biserică ,Turismult rural. Huta Slavia
Vadu Crișului-Budureasa
Defileul Crișului Repede
Defileu Crisului Repede Acesta a primit statut de rezervatie naturala in august 1955. Rezervatia Naturala “ Defileu Cisului Repede” este apreciata pentru diversitatea speciilor de plante rare si de animale salbatice care isi au habitatul aici. Câteva dintre peșterile din zonă: Pestera Vadu Crisului si Cascada Vadu Crisului ,Pestera Ungru Mare,Pestera Vantului,Pestera Batranului
Lacul de acumulare și Centrala de la Leșu
Lacul Leșu este un lac de acumulare aflat pe Valea Iadului, la aproximativ 6 Km de Remeti.
Valea Iadului cu Syringa josikaea (liliacul carpatin) rezervatie si monument al naturii.
Statiunea Stâna de Vale – Amplasata la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului, Stana de Vale este una dintre cele mai cautate statiuni de odihna din tara avand un aer puternic ionizat este un mediu ideal pentru petrecerea unei vacante in mijlocul naturii, avand o serie de atractii turistice, peisaje si trasee montane deosebite.
Comuna Pietroasa – La 82 km de Băile Felix ,în Depresiunea Beiușului întâlnm pe DN 76, E 79 Comuna Pietroasa care prezintă oportunități seriose din punct de vedere turistic, structura turistică care are deja experiență și care are potențial de dezvoltare. Principalele atractii din zona sunt: bisricile din lemn din sec 18, elementele etnofolclorice specifice(tesaturi, cojocarit), rezervatii naturale- Pietrele Galbenei (monument al naturii) , Cheile Galbenei , Piatra Bulzului- tot o arie protejata de interes national de categoria III- , Pestera Ursilor , Pestera Ghetarul Foc Viu.
Padiș – Urmând drumul DJ 763 ajungem în zona Padiș. Padiș este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri .Aflat la o distanta de 107 km de Oradea si la 13km de Boga.Ramificatiile DJ 763 permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona.
Cetâțile Ponorului –una dintre cele 7 minuni ale Romaniei,Pioana ponor,Cetatile Radesei,Lumea pierduta
Staținea Vârtop
Este cea mai cunoscută zonă turistică montană cu potențial schiabil din munții Apuseni, Staţiunea Vârtop atrage tot mai mulți turiști nu doar prin prezența pârtiilor de ski amenajate, ci și prin diversitatea punctelor de atracție din zonă. Turiştii au la dispoziţie trei pârtii. Partia Piatra Graitoare,Partia Vartop 1, Partia Vartop 2.
Groapa Ruginoasa -un peisaj unic si o rezervatie naturala geologica extrem de interesanta.
Cascada Vârciorog cu o cadere de apa de 15 metri inaltime nu neaparat foarte spectaculoasa dar suficient de frumoasa cat sa fie declarata rezervatie peisagistica.
Stațiunea Arieșeni
Activitatea turistica se desfasoara atat in sezonul cald cat si sezonul rece. Pe timp de iarna statiunea este asaltata de turisti dornici sa practice sporturile de iarna,aici ei gasind partia de schi Vartop
Arieșeni – În sezonul de vara si nu numai puteti face excursii și drumeții la numeroasele atractii turistice din
Arieșeni și în împrejurimi – Ghețarul de la Scărișoara- fenomen carstic unic in Romania, situat la o distanta de doar 15km de Arieșeni. Ghețarul din interiorul peșterii are o vechime de peste 3000 de ani iar peștera are o lungime totală de 750 de metri, pe o porțiune de 250 putând fi vizitabilă.