Despre Nehoiu

Oraşul Nehoiu se află în nord-vestul judeţului Buzău având ca ax de simetrie cursul superior al râului Buzău, la o distanţă de circa 70 de km în amonte faţă de capitala judeţului și la 86 km față de Brașov.Cele mai importante obiective turistice pe care le poţi vizita în zonă:

  Catedrala Ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
A fost construită între anii 1991-2008. Arhitectul care a făcut planurile a fost Carmen Magazin. Pe 28 aprilie 2008 a avut loc sfințirea catedralei fără pictură de către Prea-Sfințitul Episcop Epifanie Norocel, Episcop al Buzăului și Vrancei. În anul 2013 s-a sfințit și pictura catedralei fiind realizată de către Părintele Arhidiacon Gabriel Sibicescu.

Biserica cu hramul ”Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena” este aşezată pe malul drept al râului Buzău, pe şoseaua DN10, Buzău – Braşov, la km 73. Documente referitoare la construcţia bisericii nu sunt, nici măcar pisanie. După dimensiunile lăcaşului şi faptul că icoanele şi pictura au fost executate în mai multe faze confirmă că este o ctitorie sătească. Există mai multe ipoteze că ar fi fost ridicată în 1743 conform AEB (Anuarul Episcopiei Buzăului 1935, p.60), între 1837-1855 după D. Ciobanu (1999, p. 505) sau, după părerea preotului Gabriel Cocora (1979), la 1849.

Biserica de lemn de la Aluniş cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Conform unei legende şi unui dicţionar al cărturarului Bazil Iorgulescu tipărit la Buzău în jurul anului 1891, biserica aceasta a fost săpată în piatră, în anul 1277, de către fraţii Vlad şi Simion, ciobani, care păşteau oi pe aceste meleaguri. Însă, prima atestare documentară a bisericii datează din anul 1647. Prin stilul arhitectonic şi prin inscripţiile în piatră, aflate aici, această biserică este asemănătoare complexului bisericesc de la Basarabi (Dobrogea), schitului Agaton, precum şi bisericii rupestre de la Nucu. Din jurul anului 1580 datează cele trei chilii aflate alături de biserică, săpate şi ele, în stâncă. Această biserică este una dintre foarte puţinele biserici rupestre în care, încă, se mai slujeşte.

Cascada Caşoca
Cascada Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată la 5 km de localitatea Siriu şi la aproximativ 10 km de Barajul Siriu, în Masivul Podul Calului(Munţii Buzăului), pe cursul râului Caşoca, având o cădere de apă de 5-6 metri.

Barajul și Lacul Siriu
A fost necesară strămutarea unei comunităţi, pentru a permite crearea lacului de acumulare.
Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă.

Lacul Vulturilor (Lacul fără Fund)
Legenda consemnată în cartea ,,România Pitorească” de Alexandru Vlahuţă ne spune că, lângă acest lac, vulturii îşi învățau puii să zboare. Numele de “lacul fără fund” provine dintr-o altă legendă despre un cioban care şi-a aruncat bâta în lac şi apoi pleacă departe de aceste locuri. Mai târziu el regăseşte aceeaşi bâtă în apele Dunării, iar acest lucru îi aduce aminte de locurile natale şi îl face să se întoarcă acasă.

Vulcanii noroioși
Sunt cunoscuți sub numele de pâcle, ei sunt vulcani în miniatură la care conurile nu depășesc 5-6 metri înălțime, iar adâncimea lor este mult mai mică, dar noroiul-lavă aruncat la suprafață reprezintă un adevărat spectacol.

Muzeul de Chihlimbar de la Colți
Chihlimbarul, sau ambra galbenă, este o răşină translucidă, formată din mai multe specii fosilizate de pini, colorată mai ales în nuanţe de galben şi care s-a format acum 50-60 milioane de ani. Clădirea este asemănătoare unei case ţărăneşti cu trei nivele: demisol, parter şi etaj. Cuprinde o colecție de chihlimbar, dar și colecții de flori de mină, roci, fosile și pietre semiprețioase, precum și documente privind exploatarea chihlimbarului în zona Carpaților de Curbură.

Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura
Această tabără marchează cele 16 secole de atestare documentară a Buzăului, fiind astfel concepută ca, timp de 16 ani, 16 sculptori, mereu alții, să lucreze în poienile Măgurei și să lase câte o lucrare distinctă ce-i reprezenta. S-a deschis oficial în august 1970 și s-a repetat până în 1985.

Fântâna lui Mihai Viteazul de la Ciuta
”Fântâna” marchează locul unde domnitorul și oastea sa au poposit o noapte, în octombrie 1599. Monumentul este realizat de sculptorul Gheorghe Coman, unul dintre inițiatorii Taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

Babele de la Ulmet /Pietrele vii de la Ulmet
Primii geografi care au luat contact cu aceste stânci, le-au numit „Babele de la Ulmet”, pentru că seamănă izbitor cu cele din Masivul Bucegi.
Din punct de vedere ştiinţific, trovanţii sunt aglomerări de pietricele de diferite mărimi, legate între ele de ciment carbonatic.

Mănăstirea Cârnu este cel mai vechi aşezământ monahal de pe Valea Buzăului, datând din cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Biserica are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi a fost ctitorită de domnitorul Mircea Ciobanu şi a soţiei sale , Doamna Chiajna. Aici a vieţuit o perioadă Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi (de la Neamţ).

Mănăstirea Ciolanu este cea mai de seamă mănăstire de călugări luând fiinţă în secolul al XVI -lea, pe locul unei sihăstrii mai vechi, pe culmea Dealului Ciolanu care a dat, apoi, numele mănăstirii. Este foarte puternică tradiţia potrivit căreia Mănăstirea Ciolanu a fost ctitorită de doamna Neaga, soţia domnitorului Ţării Româneşti – Mihnea al II-lea Turcitul (1585-1591).

Activităţi
Rafting/caiac pe râul Buzău
O experienţă unică pe râul Buzău din luna martie până la sfârşitul lunii octombrie.
La turele de rafting pe Buzău pot participa persoane adulte, adolescenţi şi copii cu vârstă minimă de 6 ani (însoţiti de părinţi). Nu sunt necesare cunoştinte anterioare privind acest sport de aventură. Gradul de dificultate al turei de rafting este de nivel mediu, iar totul se desfăşoară în deplină siguranţă datorită ghizilor brevetaţi IRF (International Rafting Federation).

Echitaţie la Herghelia de la Cislău
Actuala ei formă a luat naştere în 1945, având ca scop creşterea rasei pursânge englez. Ceea ce o face prima şi singura crescătorie de rasă pursânge de la noi din ţară. Sunt regii galopurilor, armăsari puternici, căutaţi pentru prestanţa în cadrul concursurilor de hipism.  Din 2002, Romsilva este cea care administrează herghelia, iar în baza hipică de antrenament se organizează şi cursuri de echitaţie sau activităţi de agrement ecvestru.

Drumeţii montane/plimbare în Munţii Siriului, Podul Calului, Penteleu, prin Nehoiu şi împrejurimi
Mountain-bike spre Lacul Vulturilor şi Cascada Caşoca

Războiul de ţesut – la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Nehoiu
Puteţi încerca să descurcaţi iţele războiului de ţesut – o artă veche a bunicilor noştrii reînviată în cadrul CNIPT Nehoiu.

Degustă produsele tradiţionale buzoiene: Cârnaţii de pleşcoi, Covrigii de Buzău, Vinul de Pietroasele, Babicul şi ghiudemul, Ţuica de prune.

Date de contact – CNIPT Nehoiu:
Str. Calea Mihai Viteazu, nr. 43b, Oraş Nehoiu, Judeţ Buzău
www.cniptnehoiu.ro
cniptnehoiu@yahoo.com
Facebook: Info Turism Nehoiu
0238.505.066/ 0762.061.945